Før du får MitID

MitID er afløseren for NemID. Det er det ID, du skal bruge, når du skal bevise, hvem du er på nettet. Du kan bruge MitID til alt det, som du i dag bruger NemID til. For eksempel:

  • Gå på netbank
  • Læse Digital Post fra det offentlige
  • Købe ind på nettet

 I løbet af  2021 og 2022 skal alle, der i dag har NemID, have  MitID. Langt de fleste NemID-brugere skal have MitID i deres net- eller mobilbank. Du får automatisk besked, når det er din tur. Beskeden får du på et tidspunkt, når du logger ind i din net- eller mobilbank. Der kan dog godt gå noget tid, da MitID indfases i løbet af 2021 og 2022.

Har du ikke en dansk eller grønlandsk bank, skal du have MitID her på MitID.dk. 

Som NemID-bruger modtager du et brev i Digital Post fra Digitaliseringsstyrelsen og MitID partnerskabet, der fortæller, hvad lige præcis du skal gøre for at få MitID. Indtil da skal du ikke gøre noget. 

Der er forskellige måder at bruge MitID på. Man kan bruge MitID app med et swipe eller få sine koder via MitID kodeviser, MitID kodeoplæser eller MitID chip. Både MitID app, MitID kodeviser og MitID kodeoplæser er gratis at få og bruge. Læs mere på siden ‘Identifikationsmidler’.

NemID er en sikker løsning i dag, men med MitID styrker vi sikkerheden yderligere - både nu og i fremtiden. Det gør vi blandt andet ved at udfase nøglekortet, som desværre kan misbruges, og ved at indføre en række sikkerhedsforanstaltninger, der fx betyder, at man mere tydeligt kan se, hvilke handlinger, man er ved at udføre, fx overføre penge. Derudover kan du få besked via MitID appen, SMS eller e-mail, hvis fx MitID appen downloades på en ny enhed, eller hvis du anvender MitID fra en computer, du ikke har brugt før.

Når du får MitID, skal du beholde dit NemID nøglekort eller nøgleapp indtil videre. Det skal du, fordi der vil være en overgangsperiode, hvor du stadig skal bruge NemID, indtil NemID er endeligt udfaset. Du får besked af din bank eller af Digitaliseringsstyrelsen, når du ikke skal bruge NemID mere.

Nej, MitID kommer som udgangspunkt ikke til at koste dig noget.

  • MitID app er gratis, og det er de første tre MitID kodevisere og MitID kodeoplæsere også. Deres batteri holder ca. 10 år (ved normal brug), så det er kun, hvis du mister en kodeviser eller kodeoplæser flere gange, at det vil koste penge.

  • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde beskæftiger dig med særligt følsomme oplysninger eller anvender MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip.

  • Det er ikke et krav, at du skal have MitID, ligesom NemID heller ikke er obligatorisk. Men NemID bliver på sigt lukket ned. Det betyder, at hvis du har NemID i dag og gerne vil fortsætte med at betjene dig selv på nettet, så skal du have MitID.Hvis du har brug for hjælp til at få MitID, kan du altid kontakte din bank. Du kan også få hjælp på MitID.dk eller via MitID support.

  • Offentlige myndigheder har pligt til at hjælpe de borgere, der ikke kan selvbetjene sig digitalt.

I oktober 2021 fik du besked i Digital Post fra Digitaliseringsstyrelsen og MitID partnerskabet om, hvordan du kan få MitID.  

Hvis du ikke har NemID, skal du besøge Borgerservice, når du er i Danmark. Det skal du dog først gøre i 2022. Indtil da skal du blot vente og bruge NemID, som du plejer. 

Læs mere på siden danskere bosat i udlandet.

Hvis du har et dansk CPR-nummer og NemID, kan du få MitID. I oktober 2021 fik du besked i Digital Post fra Digitaliseringsstyrelsen og MitID partnerskabet om, hvordan du kan få MitID. Hvis du ikke har CPR-nummer og NemID, skal du besøge borgerservice for at få MitID. Det skal du dog først gøre i 2022. Indtil da skal du blot vente og bruge NemID, som du plejer. 

Læs mere på siden udlænding i Danmark.

Hvis du vil have adgang til offentlige tjenester som SU eller Skat i Danmark, skal du have et MitID. 

Læs mere på siden udlænding i Danmark.

Der er mulighed for, at unge kan få MitID, fra de er fyldt 13 år. Det er et tilbud til dem, som har brug for adgang til forskellige selvbetjeningsløsninger, fx adgang til netbank eller skattekort i forbindelse med et fritidsjob eller lignende. Hvis dit barn er fyldt 13 år, og det har brug for at få MitID, skal I gå i borgerservice og få det dér. Det skyldes, at der i MitID er høje krav til, at man kan dokumentere sin identitet, bl.a. for at undgå identitetstyveri. 

Læst mere om MitID til 13-14 årige - og hvad I skal medbringe i borgerservice