Siden er ikke tilgængelig på det valgte sprog
Siden er ikke tilgængelig på dit ønskede sprog. De tilgængelige sprog er nævnt nedenstående.
The page is not available in the selected language
Unfortunately, the page is not available in the selected language. The page is available in the languages listed below.

MitID for dig på 15 år

Når du fylder 15 år, bliver du automatisk tilmeldt Digital Post fra det offentlige. Man skal samtidig have MitID, for ellers kan man ikke læse sin post. Nogle 15-årige har allerede fået et MitID, fx for at kunne få adgang til deres bankkonto. Har du ikke et MitID i dag, så er det tid til at få det.

MitID er vigtigt, fordi du skal bruge MitID til mange forskellige hjemmesider, fx når du søger videregående uddannelse eller ansøger om SU. Dine forældre modtager ikke længere dine beskeder, når du er fyldt 15.

Vi forstår godt, hvis det kan virke lidt forvirrende. Men i bund og grund betyder det bare, at du selv kan logge ind på forskellige hjemmesider, og at dine forældre ikke længere kan gøre det for dig.

Der er forskellige måder at få MitID på, men fælles for dem alle er, at du skal bekræfte, hvem du er, så ingen andre kan udgive sig for at være dig.

MitID er primært en app, men der er også alternativer, hvis du ikke kan bruge en app.

Forældre til den 15-årige

I forbindelse med at dit barn fylder 15 år, vil du og dit barn modtage et brev fra Digitaliseringsstyrelsen. I det brev står der, at dit barn, fra det er 15 år, selv modtager sin digitale post fra det offentlige og dermed også skal have MitID – eller skal søge om fritagelse fra Digital Post. Det betyder også, at du som forælder ikke længere automatisk vil modtage post vedrørende dit barn. Som forældre spiller du en vigtig rolle i at hjælpe dit barn med at få MitID. Du kan og må ikke overtage ansvaret, da MitID er strengt personligt, men du kan hjælpe til at forstå hvad MitID er, og hvordan han eller hun bruger det.

  • Det er en god idé at tage snakken med dit barn om MitID, inden han eller hun fylder 15. På den måde kan du forberede dit barn på, hvad der kommer til at ske, den dag han eller hun fylder 15 år, og hvilket ansvar der følger med.
  • Hold dig selv opdateret om eventuelle ændringer i MitID, sørg for at videregive disse oplysninger til dit barn og hjælpe med at forstå dem.
  • Læs hvordan du som forældre kan hjælpe dit barn med at komme i gang med MitID
  • Hvis dit barn oplever udfordringer med MitID eller har spørgsmål til MitID, bør du vejlede til at kontakte MitID support eller guide til MitID hjælpeuniverset. Husk, MitID er strengt personligt, så dit barn skal selv opsøge hjælpen, hvis han eller hun skal have personlig hjælp fra eksempelvis supporten.

  • Du kan opfordre dit barn til lave et stærkt bruger-ID samt en sikker adgangskode
  • Når din 15-årige har fået MitID, så kan du hjælpe ved at gøre opmærksom på at passe godt på det
  • Gør dit barn opmærksom på phishing, falske sms'er og fupopkald. Phishing-forsøg er hvor IT-kriminelle udgiver sig for at komme fra en troværdig organisation som fx en bank eller offentlig myndighed. Du kan læse mere om sikker digital adfærd på sikkerdigital.dk

Du kan som forældre ikke bruge din 15-åriges MitID på hans eller hendes vegne, men hvis du er forælder til et barn med særlige behov, kan Digital Fuldmagt eller en læseadgang til barnets digitale post være en løsning for jer.

Vi anbefaler, at du taler med din 15-årige om, at du har mulighed for at støtte op om, at han eller hun eksempelvis får læst sin digitale post. For at få læseadgang til din 15-åriges Digital Post, skal han eller hun selv tildele dig adgangen via Digital Post på borger.dk eller få hjælp til det hos kommunen.

En anden løsning er Digital Fuldmagt. Hvis dit barn giver dig en Digital Fuldmagt, kan du fx se dit barns journal på Sundhed.dk.