Godkend med QR-kode eller engangskode

Når du bruger fx en computer eller tablet – og skal godkende med MitID appen, som du har på din telefon – skal du scanne en QR-kode eller bruge en engangskode. QR-koder og engangskoder er med til at sikre, at det er dig, der er i gang med at godkende med MitID. Har du vanskeligheder med at bruge QR-koder eller engangskoder, kan du finde hjælp på denne side.

Ved at scanne en QR-kode under en godkendelse kan vi sikre, at det er dig, der sidder ved den skærm, hvor der godkendes. Det er med til at gøre MitID mere sikkert for dig.

Et alternativ til QR-koder er engangskoder, der ligeledes er med til at sikre, at det er dig, der sidder ved den skærm, hvor der godkendes. Vi anbefaler dog, at du, hvis det er muligt, bruger QR-koder, når du skal godkende med MitID.

QR-koder er maskingenererede koder med information, som din telefon kan læse. Når du scanner en QR-kode under en godkendelse, er det med til at sikre, at det er dig, der sidder ved den skærm, hvor der godkendes. Det er med til at gøre MitID mere sikkert for dig.

Sådan godkender du med QR-koder

Når du skal scanne en QR-kode, skal du bruge din MitID app.

Bruger du en computer og skal godkende med MitID appen, skal du begynde med at logge på den side på computeren, du ønsker - fx borger.dk eller din netbank.

• Indtast dit MitID bruger-ID. Klik på Fortsæt.
    • Åbn din MitID app på telefonen, og indtast din PIN-kode (eller brug ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk, hvis du bruger det).
    • QR-koden bliver nu vist på computerskærmen.
    • Scan QR-koden ved at holde din MitID app op foran computerskærmen, med telefonens skærm ind mod dig selv, så MitID appen bruger din telefons kamera til at scanne QR-koden.

Scanne med QR-kode

• Når koden er scannet og godkendt, skal du swipe til højre for at godkende. Husk dog først at swipe, når du har læst, hvad du er i gang med at godkende. Og godkend kun, hvis det svarer til det, som du ønsker at gøre, og hvis du selv har igangsat handlingen.

Video - Sådan bruger du MitID, når du bruger en computer, men har MitID appen på din telefon - scan QR-kode (1:43)

Sådan bruger du MitID, når du bruger en computer, men har MitID appen på din telefon - scan QR-kode (PDF)

Bruger du en tablet og skal godkende med MitID appen, som du har på din telefon, skal du begynde med at logge på den side på tabletten, du ønsker - fx borger.dk eller din netbank.

• Indtast dit MitID bruger-ID. Klik på Fortsæt.
    • Tryk på Åbn app på anden enhed på skærmen 'Åbn MitID app og godkend'.
    • Åben din MitID app på telefonen og indtast din PIN-kode.
    • QR-koden bliver nu vist på tablettens skærm.
    • Scan QR-koden ved at holde din MitID app op foran tablettens skærm, med telefonens skærm ind mod dig selv, så MitID appen bruger din telefons kamera til at scanne QR-koden.

Scanning af QR-kode

• Når koden er scannet og godkendt, skal du swipe til højre for at godkende. Husk dog først at swipe, når du har læst, hvad du er i gang med at godkende. Og godkend kun, hvis det svarer til det, som du ønsker at gøre, og hvis du selv har igangsat handlingen.

Video - Sådan bruger du MitID, når du bruger en tablet, men har MitID appen på din telefon - scan QR-kode (1:55)

Sådan bruger du MitID, når du bruger en tablet, men har MitID appen på din telefon - scan QR-kode (PDF)

Oplever du, at scanning af QR-kode fejler?

Hvis du kan se QR-koden, men ikke kan scanne den med MitID appen, kan du forsøge følgende:

• Får du en popup på telefonens skærm, der spørger, om du vil tillade adgang til kameraet, skal du trykke OK.
    • Hvis du ikke har givet MitID appen tilladelse til at bruge telefonens kamera, gør det, at appen ikke kan scanne QR-koden. Du skal gå ind i telefonens indstillinger, find MitID appen og giv tilladelse til at bruge kameraet.
    • Skru op for lyset på skærmen, der viser QR-koden.
    • Hold telefonen stille, fx ved at støtte den på noget, når du scanner.
    • Vær sikker på, at telefonens kamera virker, er rent og uden ridser.
    • Sørg for at din musemarkør ikke dækker dele af QR-koden, hvis du sidder ved en computer.

Hvis du ikke kan se en QR-kode, kan det skyldes, at siden, hvor du prøver at logge ind, er blevet genindlæst. Hvis dette er tilfældet, skal du afbryde godkendelsen i din app, og prøve igen.

Et alternativ til QR-koder er engangskoder, der ligeledes er med til at sikre, at det er dig, der sidder ved den skærm, hvor der godkendes. Vi anbefaler dog, at du, hvis det er muligt, bruger QR-koder, når du skal godkende med MitID.

Hvis du fx har et syns- eller bevægehandicap, eller hvis dit kamera på telefonen er i stykker – er der et alternativ, nemlig indtastning af engangskoder. Indtastning af engangskoder er ligeledes med til at øge sikkerheden, da du - for at godkende med MitID - skal bruge en engangskode, der kun er tilgængelig på den skærm, som du sidder ved. Engangskoden er fire cifre, der vil blive vist på den skærm, hvor du er ved at logge på.

Sådan skifter du til engangskoder

Der findes to måder, hvorpå du kan skifte til at godkende med engangskoder, når du bruger MitID appen:

• Ved at gå ind i appens menu eller
    • Ved at skifte undervejs, når du er i gang med at bruge appen

Vær dog opmærksom på, at det i begge tilfælde tager 24 timer at gennemføre skiftet. Det skyldes, at du er i gang med at ændre en personlig indstilling, som det af sikkerhedshensyn tager 24 timer at gennemføre.

Skift via appens menu

1. Gå ind i MitID appens menu øverst på skærmen.
    2. Tryk på Godkend med QR- eller engangskoder.
    3. Indtast din PIN-kode (eller brug ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk, hvis du bruger det).
    4. Vælg Engangskoder på skærmen 'Hvordan vil du godkende'. Tryk på Næste.
    5. Sæt flueben ved Jeg vil gerne skifte til engangskoder på skærmen 'Du er ved at ændre, hvordan du godkender med MitID'. Tryk på Igangsæt skifte.
    6. Vent i 24 timer, før du kan bekræfte skiftet. Du får besked på din valgte notifikationskanal, fx i appen, når de 24 timer er gået. Tryk evt. på Luk og vent
    7. Åbn MitID appen igen efter de 24 timer. Her skal du på skærmen 'Bekræft, at du fremover vil godkende med engangskoder' trykke på 'Bekræft skifte'.
    8. Du har nu foretaget skiftet til at godkende med engangskoder. Tryk 'OK'.

Skift undervejs, når du er i gang med at bruge appen

Du kan også skifte til engangskode, når du er i gang med at bruge MitID appen og får vist skærmen: 'Ny måde at godkende i MitID appen':

1. Tryk på Tilgængelighed midt på skærmen 'Ny måde at godkende i MitID appen'.
    2. Tryk Næste på skærmen 'Tilgængelighed'.

Følg herefter punkt 5-8 i guiden ovenfor

Du kan skifte tilbage til at godkende med QR-koder på samme måde ved at gå ind i MitID appens menu. Ved dette skifte skal du ikke vente 24 timer på, at det gennemføres.

Video - Sådan skifter du fra engangskode til QR-kode, når du skal godkende med MitID appen (0:45)

Sådan godkender du med engangskoder

Når du har skiftet til at godkende med engangskoder (se ovenfor), skal du bruge din MitID app til at indtaste engangskoden i.

Bruger du en computer og skal godkende med MitID appen, skal du begynde med at logge på den side på computeren, du ønsker - fx borger.dk eller din netbank.

• Indtast dit MitID bruger-ID. Klik på Fortsæt
    • Åbn din MitID app og indtast din PIN-kode (eller brug ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk, hvis du bruger det).
    • Se den 4-cifrede engangskode på den skærm, hvor du er i gang med at logge på.
    • Indtast engangskoden i din MitID app på skærmen 'Indtast engangskode'. Tryk på Næste.
      Engangskoder
    • Når engangskoden er indtastet, skal du swipe til højre for at godkende. Husk dog først at swipe, når du har læst, hvad du er i gang med at godkende. Og godkend kun, hvis det svarer til det, som du ønsker at gøre, og hvis du selv har igangsat handlingen.

Video - Sådan bruger du MitID, når du bruger en computer og har MitID appen på din telefon - engangskode (1:41)

Sådan bruger du MitID, når du bruger en computer, men har MitID appen på din telefon - brug engangskode (PDF)

Bruger du en tablet og skal godkende med MitID appen, som du har på din telefon, skal du begynde med at på den side på tabletten, du ønsker - fx borger.dk eller din netbank.

• Indtast dit MitID bruger-ID. Klik på Fortsæt.
    • Tryk på Åbn app på anden enhed på skærmen 'Åbn MitID app og godkend'.
    • Åbn din MitID app på telefonen, og indtast din PIN-kode (eller brug ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk).
    • Se den 4-cifrede engangskode på den skærm, hvor du er i gang med at logge på.
    • Indtast engangskoden i din MitID app på skærmen 'Indtast engangskode'. Tryk på Næste.
      Engangskoder
    • Når engangskoden er indtastet, skal du swipe til højre for at godkende. Husk dog først at swipe, når du har læst, hvad du er i gang med at godkende. Og godkend kun, hvis det svarer til det, som du ønsker at gøre, og hvis du selv har igangsat handlingen.

Video - Sådan bruger du MitID, når du bruger en tablet, men har MitID appen på din telefon - brug engangskode (1:58)

Sådan bruger du MitID, når du bruger en tablet, men har MitID appen på din telefon - brug engangskode (PDF)

Kan du ikke se en engangskode?

Hvis du ikke kan se en engangskode, kan det skyldes, at siden, hvor du prøver at logge på, er blevet genindlæst. Hvis dette er tilfældet, skal du afbryde godkendelsen i din app, og prøve igen.

Når du skal godkende med MitID og du bruger din telefon eller tablet, som du samtidig har MitID appen på, er det nu blevet nemmere at godkende. Læs hvordan: Godkend på samme enhed